Atatürk Sözleri: En Anlamlı ve Güzel Mustafa Kemal Atatürk Sözleri

• Konbuyu başlatan StaruM
  • Başlangıç tarihi
  • Cevaplar : 1
  • Görüntüleme : 167
StaruM Çevrimdışı

StaruM

Süper Moderatör
Süper Moderatör
22 Eki 2023
331
ataturk.jpeg

Türkiye'nin kurucusu ve Cumhuriyet'in önderi Mustafa Kemal Atatürk, tarihe damgasını vuran sözler söylemiş bir liderdir. İşte Atatürk'ün en unutulmaz ve anlamlı güzel sözleri:

1. "Eğer bir gün benim sözlerim bilimle ters düşerse bilimi seçin."
  2. "Gençler cesaretimizi takviye ve idame eden sizlersiniz. Siz, almakta olduğunuz terbiye ve irfan ile insanlık ve medeniyetin, vatan sevgisinin, fikir hürriyetinin en kıymetli timsali olacaksınız. Yükselen yeni nesil, istikbal sizsiniz. Cumhuriyeti biz kurduk, onu yükseltecek ve yaşatacak sizsiniz."
  3. "Beni görmek demek mutlaka yüzümü görmek demek değildir. Benim fikirlerimi, benim duygularımı anlıyorsanız ve hissediyorsanız bu yeterlidir."
  4. "Bilim ve fen nerede ise oradan alacağız ve her ulus kişisinin kafasına koyacağız. Bilim ve fen için kayıt ve şart yoktur."
  5. "Dünyada her şey için, medeniyet için, hayat için, başarı için, en hakiki mürşit bilimdir, fendir."
  6. "Bir ulusun asker ordusu ne kadar güçlü olursa olsun, kazandığı zafer ne kadar yüce olursa olsun, bir ulus ilim ordusuna sahip değilse, savaş meydanlarında kazanılmış zaferlerin sonu olacaktır. Bu nedenle bir an önce büyük, mükemmel bir ilim ordusuna sahip olma zorunluluğu vardır."
  7. "Ben, manevi miras olarak hiçbir nass-ı katı, hiçbir dogma, hiçbir donmuş ve kalıplaşmış kural bırakmıyorum. Benim manevi mirasım, bilim ve akıldır. Benden sonra beni benimsemek isteyenler, bu temel mihver üzerinde akıl ve ilmin rehberliğini kabul ederlerse manevî mirasçılarım olurlar."
  8. "Biz cahil dediğimiz zaman, mektepte okumamış olanları kastetmiyoruz. Kastettiğimiz ilim, hakikati bilmektir. Yoksa okumuş olanlardan en büyük cahiller çıktığı gibi, hiç okumak bilmeyenlerden de hakikati gören gerçek alimler çıkabilir."
  9. "Bir millet eğitim ordusuna sahip olmadıkça, savaş meydanlarında ne kadar parlak zaferler elde ederse etsin, o zaferlerin kalıcı sonuçlar vermesi ancak eğitim ordusuyla mümkündür."
  10. "Gençliği yetiştiriniz. Onlara ilim ve irfanın müspet fikirlerini veriniz. Geleceğin aydınlığına onlarla kavuşacaksınız."
  11. "Bir millet ki resim yapmaz, bir millet ki heykel yapmaz, bir millet ki tekniğin gerektirdiği şeyleri yapmaz, itiraf etmeli ki o milletin ilerleme yolunda yeri yoktur."
  12. "Gençliği yetiştiriniz. Onlara ilim ve irfanın müspet fikirlerini veriniz. Geleceğin aydınlığına onlarla kavuşacaksınız."
  13. "Hürriyet olmayan bir memlekette ölüm ve çöküş vardır. Her ilerleyişin ve kurtuluşun anası hürriyettir."
  14. "Uygarlık yolunda başarı yenileşmeye bağlıdır. Sosyal hayatta, iktisadi hayatta, ilim ve fen sahasında başarılı olmak için yegane gelişme ve ilerleme yolu budur."
  15. "Öğretmenler! Yeni nesil sizlerin eseri olacaktır."
  16. "Hattı müdafaa yoktur, sathı müdafaa vardır. O satıh, bütün vatandır. Vatanın her karış toprağı, vatandaşın kanıyla ıslanmadıkça, terk olunamaz."
  17. "Laiklik, yalnız din ve dünya işlerinin ayrılması demek değildir. Tüm yurttaşların vicdan, ibadet ve din özgürlüğü de demektir."
  18. "Softa sınıfının din simsarlığına izin verilmemelidir. Dinden maddi menfaat temin edenler iğrenç kimselerdir. İşte bu duruma karşıyız ve buna müsaade etmiyoruz."
  19. "Din bir vicdan meselesidir."
  20. "Az zamanda çok ve büyük işler yaptık. Bu işlerin en büyüğü, temeli Türk kahramanlığı ve yüksek Türk kültürü olan Türkiye Cumhuriyeti'dir."
  21. "Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir."
  22. "Ancak, ulusun hayatı tehlikeye girmedikçe, savaş bir cinayettir."
  23. "Ulusun bağımsızlığını, yine ulusun kesin kararı ve direnişi kurtaracaktır."
  24. "Hayatı ve özgürlüğü için ölümü göze alan bir millet asla yenilmez."
  25. "Tam bağımsızlık denildiği zaman, doğal, siyasal, mali, adli, askeri, kültürel ve her alanda tam bağımsızlık anlaşılır."
  26. "Türkiye'nin güvenini amaç edinen, hiçbir başka ulusun aleyhinde olmayan bir barış yolu, her zaman bizim ilkemiz olacaktır."
  27. "Bağımsızlık, uğruna ölmesini bilen toplumların hakkıdır."
  28. "Türk milletinin karakterine ve adetlerine en uygun olan idare, Cumhuriyet idaresidir."
  29. "Hiçbir şeye ihtiyacımız yok, yalnız bir şeye ihtiyacımız vardır; çalışkan olmak!"
  30. "Biz Türkler, bütün tarihimiz boyunca hürriyet ve istiklale timsal olmuş bir milletiz."
  31. "En büyük savaş, cahilliğe karşı yapılan savaştır."
  32. "Taş kırılır, tunç erir ama Türklük ebedidir."
  33. "Hürriyet olmayan bir memlekette ölüm ve çöküş vardır. Her ilerleyişin ve kurtuluşun anası hürriyettir.
Mustafa Kemal Atatürk'ün bu sözleri, Türk milletinin bağımsızlık, ilim, hürriyet ve çağdaşlık yolundaki ilerleyişine rehberlik etmiş ve hala anlamını koruyan ifadelerdir. O'nun öğretileri ve liderliği, Türkiye Cumhuriyeti'nin temel değerlerinden biridir ve milletimize ilham olmaya devam etmektedir.

şenol tufan Çevrimdışı

şenol tufan

Çaylak Aslan
17 Ağu 2024
35
Laiklik, yalnız din ve dünya işlerinin ayrılması demek değildir. Tüm yurttaşların vicdan, ibadet ve din özgürlüğü de demektir."

Güzel atam saygılar

Geri